Zorgboerderij de Mieden

recepten






Dit recept voor pompoenlasagne is geschikt voor 4 personen
Ingrediënten:

•1 kilo pompoen
•1 ui
•1 teen knoflook
•Italiaanse kruiden (diepvries)
•Olie
•1 pak lasagne
•300 gram jonge kaas
•Bieslook
•1 bakje zure room Bereidingswijze:

Schil de pompoen, snijdt deze plakjes en kook het in zout water in 5 - 10 minuten gaar.

•Stamp het tot moes.
•Fruit de ui en de knoflook in olie.
•Meng het door de pompoenmoes.
•Meng ook de italiaanse kruiden door de pompoenmoes.
•Kook de lasagne saus.
•Rasp of snijd de kaas.
•Smeer de ovenschaal in met boter en vul het met een laag lasagnesaus, een laagje kaas, een laag pompoenmengsel en lasagne bladen.

•Herhalen tot de pompoen op is.
•De bovenste laag moet lasagnebladen zijn.
•Meng de bieslook en de zure room.
•Bestrijk hiermee de bovenste laag
•30 - 45 Minuten in de oven op 200 ° C

Eet smakelijk 



 
                               


Roerbak Van Groene Pompoen En Groene Asperges

 

Bereidingstijd:

30-60 minuten

 

 

Ingrediënten

1 kg pompoen
knoflook
verse rozemarijn
olijfolie
2 bakjes quorn stukjes of gehakt
3 kleine uien
1 bosje groene asperges
1 zakje voorgekookte minikrieltjes, 450 g
zeezout
2 dl groentebouillon

Bereidingswijze

Schil de pompoen, verwijder de zaden en lijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes.

Knijp 2 tenen knoflook uit en knip de naalden van een takje rozemarijn wat kleiner.

Meng dit met 2 el olijfolie en schep de guorn stukjes ermee om. Laat ze 15 min. marineren.

 Snijd de uien in partjes en de asperges in schuine stukken van 4 cm. Verwarm de wok, schenk er 3 el olie in en roerbak de pompoenstukjes 10 min.

Schep de ui erbij en roerbak 5 min.

Schep de asperges, de krieltjes en de quorn erbij, strooi er nog wat rozemarijnnaaldjes over en roerbak alles nog 3 min.

Voeg de bouillon toe en laat nog 6-8 min. stoven onder af en toe omscheppen.

Breng op smaak met zeezout

 

Eet smakelijk




Couscous in bladerdeeg

·         Ingrediënten

·     pakje gekruide couscous
 bakje pittig gekruide tofu
1 ui
1/2 courgette
1 rode paprika
bakje voorgekookte krieltjes
paar zongedroogde tomaatjes
per persoon 3 plakjes plantaardig bladerdeeg
zout
peper
olijfolie


·         Bereiding
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Maak de couscous volgens de aanwijzing.

·         In een wok begin je met het bakken van de tofu in wat olijfolie.

·         Doe er vervolgens de in partjes gesneden voorgekookte krieltjes, de ui, rode paprika in stukjes en de courgette in stukjes bij.

·         Doe er ook de zongedroogde tomaatjes in stukjes bij. Voor de smaak kun je er ook wat van de olie van de zongedroogde tomaatjes door roeren.

·         Breng de groenten op smaak met zout en peper.
Pak per persoon een ovenschaaltje. Leg 3 plakjes bladerdeeg in elke bakje, zodat de bodem bedekt is en de bladen over het bakje steken.

·         Vul de helft van het bakje met de couscous. Leg hierop het mengsel van groenten, tofu en aardappeltjes.

·         Klap het bladerdeeg dicht. Zet de bakjes 20 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Je kunt natuurlijk, in plaats van losse bakjes, ook 1 schaal maken.

·         Waarschijnlijk heb je nog couscous en groenten over. Dit kun je door elkaar doen, bewaren in een bakje en lekker een andere dag opwarmen!

Eet smakelijk.



 


 

Turksemutssoep met paprika

                                                  

               

                1 Turkse muts van 1500 g (tulbandpompoen)

                2 el olijfolie

                1 grote ui, fijngesneden

                1 teentje knoflook, fijngesneden

                1 el zoete paprikapoeder

                1 l groentebouillon

                2 laurierblaadjes

                3 rode paprika’s, geroosterd en ontveld

                15  ml crème fraiche

                witte of cayennepeper   en zout

Was de pompoen en snijd met een scherp mes de kap eraf.  Hol hem uit met een scherpe lepel of bolletjessteker. Niet al te diep, want de  pompoen wordt de soepterrine! Snijd het pompoenvlees in stukjes. Verhit de  olijfolie en bak de uit met de knoflook 2-3 minuten. Voeg het paprikapoeder toe  en bak dit even mee.

Schenk de bouillon erbij en voeg de laurierblaadjes,  paprika en pompoenvlees toe. Laat dit 30 min zachtjes koken. Verwijder de  laurierblaadjes en pureer de soep. Roer de crème fraiche  erdoor en breng op  smaak met peper en zout.

Spoel de Turkse muts om met heet water en vul hem  daarna met de hete soep. Lekker met ciabatta en boter.

Eet smakelijk


 

 


Schorseneren uit de oven met ham

125 gram rauwe ham
40 gram geraspte kaas
400 gram schorseneren
zout.

voor de saus:

20 gram boter
20 gram bloem
1 dl. bouillon van een tablet
1 dl. melk
zout, peper en nootmuskaat
snufje chilipoeder
1 eierdooier.

Hulpmiddelen

Dunschiller of scherp keukenmesje
citroensap

Voorbereiding

Schorseneren
zijn lastig schoon te maken en te schillen. Afborstelen en pas na het koken (20 a 30 minuten) schillen is het handigst. Gebruik een scherp roestvrijstalen mesje. Om verkleuring te voorkomen legt U de geschilde delen meteen in water met wat citroensap.

Bereidingswijze

De schorseneren in water met zout in +- 20 minuten beetgaar koken.
Daarna zijn ze goed te schillen of te pellen.
Maak ondertussen de saus. Smelt de boter, voeg de bloem toe en al roerend de bouillon en de melk. Maak de saus op smaak af met zout, peper, nootmuskaat en chilipoeder.

Roer het eidooier los met iets van de hete saus en voeg dit mengsel (van het vuur af) toe aan de saus. Snijd de rauwe ham in dunne reepjes. Laat de schorseneren uit lekken.

Leg in een beboterde ovenschaal een laag schorseneren afgewisseld met een laag rauwe ham. Bedek het geheel met de saus en strooi de kaas erover. Plaats de schotel gedurende 15 minuten in de oven
op 220* C.

Serveren met gekookte aardappelen.

eet smakelijk